SustainableFlow
Sustainable Flow on Flow Festivalin vastuullisuusohjelma. Se on jatkuvasti kehittyvä kokonaisuus, jonka tarkoitus on taata Flow’n toiminnan ympäristövastuullisuus, sosiaalinen vastuullisuus ja taloudellinen vastuullisuus sekä rakentaa entistä parempi festivaalikokemus.
Ympäristövastuu
Tutkimushankkeessa luodulla laskentatyökalulla on toteutettu festivaalin päästöjä mittaava hiilijalanjälkilaskenta sekä luonnonvarojen kulutusta arvioiva materiaalijalanjälkilaskenta vuosien 2022, 2023 ja 2024 Flow Festivaleista. D-matin tarkastamien laskelmien ansiosta on saatu entistä tarkempi kuva tapahtuman eri osa-alueiden ympäristökuormituksesta.
Vuoden 2024 Flow Festivalin raportin mukaan tapahtuman hiili- ja materiaalijälki kasvoivat edellisvuodesta festivaalin kasvaneen kävijämäärän vuoksi. Festivaalivieraiden liikkuminen ja majoitus synnyttivät 67 prosenttia tapahtuman kokonaishiilijalanjäljestä ja 69 prosenttia materiaalijalanjäljestä.
Vuoden 2024 tapahtuman kokonaishiilijalanjälki oli 2 125 t CO₂e (2023: 1995 t CO₂e) ja materiaalijalanjälki 7 768 t (2023: 7 141 t). Festivaalivierasta ja päivää kohden laskettuna hiilijalanjälki vastaa keskivertosuomalaisen 1,5 päivän päästöjä ja materiaalijalanjälki suomalaisen yhden päivän keskivertokulutusta. Tulokset on tarkastanut D-mat.
Samalla festivaalin tuotannollinen ympäristöjalanjälki laski edellisvuodesta. Ilman festivaalivieraiden matkustuksen ja majoituksen vaikutuksia laskettu vuoden 2024 Flow Festivalin hiilijalanjälki oli 701 t CO₂e (2023: 715 t CO₂e) ja materiaalijalanjälki 2414 t (2023: 2610 t). Tuotannollinen jalanjälki lasketaan erikseen sen havainnollistamiseksi, miten festivaali pystyy pienentämään ympäristöjalanjälkeään kehittämällä ja tehostamalla toimintaansa. Festivaalivieraiden liikkumiseen festivaali ei pysty vaikuttamaan samalla tavalla.
Flow Festivalin tavoitteena on löytää edelleen uusia ratkaisuja tapahtumien järjestämiseen nykyistä kestävämmällä tavalla. Flow Impacts -tutkimushankkeessa luotu luonnonvarojen budjetointi- ja laskentatyökalu mahdollistaa päätösten ympäristövaikutusten huomioimisen paremmin jo tapahtumien suunnitteluvaiheessa. Työkalua jatkokehitetään parhaillaan yhteistyössä Tietoevryn kanssa.
Jalanjälkilaskelmien perusteella Flow Festival lyhentää luontovelkaansa lahjoituksilla Luonnonperintösäätiölle. Vuoden 2024 festivaalista tehtyjen laskelmien perusteella tehdään lahjoitus, jonka avulla suojellaan 4,9 hehtaaria suomalaista ikimetsää Petäjävedeltä Jyväskylän läheltä. Ikimetsän suojelu auttaa taistelemaan sekä ilmastokriisiä että luontokatoa vastaan.
Flow Festival ohjaa ja kouluttaa festivaalin ruokamyyjiä kestävämpien ravintolapalveluiden toteuttamiseksi. Vuonna 2022 festivaali luopui täysin punaisesta lihasta ja siipikarjasta ruokavalikoimassaan. Vuonna 2025 alueen tarjoilussa painotetaan entistäkin enemmän kasvipohjaista ruokaa ja käytetään ainoastaan kotimaista kalaa. Henkilöstöruokailussa tarjoillaan täysin vegaanista ruokaa.
Flow Impacts -tutkimushanke osoittaa, että punaisesta lihasta ja siipikarjan lihasta luopuminen on pienentänyt merkittävästi festivaalilla tarjoillun ruoan ympäristövaikutuksia. Ruoka ja juoma muodostavat Flow Festivalin kolmanneksi suurimman päästöjen ja kulutuksen lähteen, minkä vuoksi ruoan ympäristövaikutusten pienentämisellä on tärkeä rooli kestävämpien ratkaisujen etsimisessä. Ruoan hiili- ja materiaalijalanjäljet pienenivät entisestään vuonna 2024 vegaanisten annosten suhteellisen kasvun ansiosta.
Flow Festival pyrkii lähitulevaisuudessa olemaan täysin vegaaninen tapahtuma. Jo nyt noin 85 prosenttia alueella myydyistä ruoka-annoksista on joko kasvis- tai vegaaniruokaa, ja viimeisen kolmen vuoden aikana lähes puolet alueella myytävistä annoksista ovat olleet vegaanisia. Muutos täysvegaanisuuteen on tarkoitus tehdä portaittain ensin siirtymällä pois kalojen ja merenelävien tarjoamisesta. Tapahtumassa toimivien ravintoloiden kanssa aloitetaan keskustelu aiheesta vuonna 2025.
Flow lajittelee ja kierrättää kaiken tapahtumasta syntyvän jätteen. Pyrimme ohjaamaan kaiken jätteen hyötykäyttöön: joko energiatuotantoon tai jätemateriaalien uusiokäyttöön. Tavoitteena on vähentää poltettavan sekajätteen määrää ja maksimoida biojätteen ja muiden uusiokäytettävien jätemateriaalien osuutta edelleen. Vuonna 2023 tehostimme entisestään jätteidenkäsittelyä yhteistyössä L&T:n kanssa. Siirryimme muun muassa pakattuun biojätteeseen, mikä tekee jätteen lajittelusta ja käsittelystä helpompaa. Myös kaikki ylijäämäinen rakennusmateriaali pyritään lahjoittamaan eteenpäin hyötykäyttöön.
Etsimme kestäviä ja monivuotisia ratkaisuja tapahtuman tuotannon kaikkiin vaiheisiin ja toteutukseen. Käytämme muun muassa kalusteissa ja somisteissa kierrätettyjä, uudelleensijoitettavia ja pitkäikäisiä materiaaleja. Vältämme uusia hankintoja mahdollisuuksien mukaan, mutta niitä tehdessä suosimme kierrätysmateriaaleja, lähituotantoa ja uusiokäyttöä.
Flow Festival hyödyntää alueen sähköntuotannossa generaattoreita, joiden käyttöä se pyrkii minimoimaan suunnittelemalla festivaalialueen sähkön käyttöä entistä tehokkaammaksi ja tekemällä yhteistyötä alihankkijoiden kanssa.
Flow Impacts -tutkimuksen mukaan kävijöiden matkustaminen aiheuttaa lähes 70 % Flow Festivalin hiili- ja materiaalijalanjäljistä. Kannustammekin jokaista kävijää saapumaan Flow’hun pyörällä, jalan tai julkisilla kulkuvälineillä, sillä jokaisen kävijän matkustusvalinnoilla on todellista merkitystä.
Flow Festival on vuodesta 2012 asti käyttänyt Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää ympäristötyönsä kehittämiseen. Festivaalin Ekokompassi-sertifikaatti auditoidaan ja päivitetään uudestaan vuonna 2025.
Olemme lisäksi tehneet yhteistyötä John Nurmisen Säätiön kanssa. Jo vuosien ajan kävijämme ovat voineet tukea Itämeren suojelutyötä valitsemallaan lahjoitussummalla festivaalilipun oston yhteydessä. Vuonna 2024 lahjoituksia säätiölle kerättiin yhteensä 6 335 euroa. Säätiön hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöongelmia, kuten rehevöitymistä ja luontokatoa.
Lisäksi vuonna 2024 kutsuvieraiden ja median oli mahdollista lahjoittaa John Nurmisen Säätiön Pelasta pala -kampanjaan akkreditoinnin yhteydessä.
Sosiaalinen vastuu
Toteutamme vuosittain kävijäkyselyn, johon vastasi vuonna 2023 yli 8 500 festivaalivierasta. 94 % mielipiteensä antaneista vastaajista koki, että yhdenvertaisuus toteutui Flow’ssa erittäin tai melko hyvin. Pyrimme edelleen edistämään yhdenvertaisuuden toteutumista festivaalillamme ja otamme mielellään kehitysideoita vastaan sähköpostilla osoitteeseen office AT flowfestival.com.
Flow on mukana eurooppalaisessa Keychange-aloitteessa, jonka tavoite on parantaa aliedustettujen sukupuolten asemaa musiikkiteollisuudessa muun muassa sitoutumalla valitsemaan esiintyjiksi yhtä paljon miehiä ja naisia sekä trans- tai muunsukupuolisia ihmisiä vuoteen 2022 mennessä. Flow’ssa tavoite onkin saavutettu jo vuosia aiemmin: esimerkiksi vuonna 2019 esiintyvistä ryhmistä 65 prosentissa ja vuonna 2024 58 prosentissa esiintyvistä ryhmistä oli mukana naisia sekä trans- tai muunsukupuolisia jäseniä.
Flow Festivalilla työtä tehdään ammattimaisesti, eettisesti ja vastuullisesti, sekä ympäristön että yhteiskunnan kannalta kestävällä tavalla. Teemme lisäksi yhteistyötä ja keskustelemme avoimesti kenttämme järjestöjen, viranomaisten ja muiden päättäjien kanssa.
Festivaalialue on suunniteltu mahdollisimman esteettömäksi. Festivaalialueen esteettömyyttä on suunniteltu yhteistyössä Riesa Consultativen kanssa ja pyrimme huomioimaan esimerkiksi liikuntarajoitteiset kävijät entistäkin paremmin. Liikuntarajoitteisen tai muun avustajaa tarvitsevan henkilön avustaja pääsee tapahtumaan ilmaiseksi.
Lisäksi Flow Festival on Vammaiskorttikohde ja Vessapassi-paikka. Kehitämme tapahtuman estettömyyttä ja saavutettavuutta jatkuvasti, ja otamme vastaan parannusehdotuksia sähköpostilla osoitteeseen office AT flowfestival.com. Lue lisää festivaalin esteettömyydestä täällä.
Toteutamme vuosittain kävijäkyselyn, johon vastasi vuonna 2024 yli 6 600 festivaalivierasta. Vuoden 2024 kävijätutkimuksessa vastaajia pyydettiin arvioimaan Flow’n yleistä turvallisuutta asteikolla 1–5. 94 % vastaajista arvioi festivaalin arvosanalla 3–5, joista 89 % sijoittui kahdelle korkeimmalle arvosanalle. 5 prosenttia vastasi, ettei osannut sanoa, vain 1 prosentti antoi turvallisuudelle arvosanan 2, eikä yksikään vastaajista antanut huonointa arvosanaa. Pyrimme jatkuvasti kehittämään ja parantamaan festivaalin turvallisuutta. Voit lähettää meille palautetta ja kehitysideoita aiheeseen liittyen osoitteeseen office AT flowfestival.com.
Taloudellinen vastuu
Työskentelemme jatkuvasti tapahtuma-alan kehittämiseksi ammattimaisemmaksi ja kestävämmäksi. Työllistämme vakituisen kymmenhenkisen tiimin, satoja tapahtuma-alan kausityöntekijöitä, lukuisia harjoittelijoita sekä tuhansia ihmisiä yhteistyön ja alihankintaketjujen kautta. Noudatamme lakisääteisiä työnantajavelvoitteita ja alan palkkasuositusten mukaista palkkausta. Teemme tiivistä yhteistyötä alan muiden toimijoiden kanssa kehittääksemme toimintamalleja, panostamme hankinnoissa ja palveluissa vastuullisuuteen sekä suosimme lähitoimijoita muun muassa majoituksessa, ravintoloissa ja tuotannon muilla osa-alueilla. Flow Festival pyrkii myös edistämään tapahtuma-alan kestävyyttä tarjoamalla kehittämäänsä suunnittelutyökalua muiden tapahtumien käyttöön.