Flow Festivalin taideohjelmassa veistoksellista äänitaidetta, huippugraffiteja ja rakastettuja valokuvia

Flow’n juhlavuoden taideohjelma esittelee veistoksellisia muotoja, suuria graffitimaalauksia, surrealistisen installaation ja intiimejä valokuvia. Timo Viialaisen osin merestä löytyneestä metallista rakennettu moniaistinen kokonaisuus Seakey (and then I picked up my...) asettuu upeasti osaksi Tiilikellon teollista tilaa, ja suomalaisen graffititaiteen pioneerilta EGSiltä festivaalilla nähdään laaja graffititeos. Janne Aholan installaatio Global Dance hämärtää todellisen ja surrealistisen välistä rajaa, ja Jouko Lehtolan myyntinäyttelyssä on esillä tunnetun ja rakastetun valokuvataiteilijan töitä. 

 

Kuva-, performanssi- ja äänitaiteilijana työskentelevä Timo Viialainen tuo Suvilahden Tiilikelloon Seakey (and then I picked up my...) -kokonaisuuden, joka koostuu neljästä mereen kytkeytyvästä teoksesta. Metallia, sähkömagnetismia, ääntä ja liikettä hyödyntävä kokonaisuus saa aikaan puoleensa vetävän, katsojan huomion vangitsevan ja hypnoottisen elämyksen. Viialaisen käsitteellisten, katsojia aktivoivien ja veistoksellisten töiden materiaalit on kerätty osittain merestä Suomen ja Norjan rannikoilta, ja jokainen teos kytkeytyy temaattisesti jollain tavalla mereen. 

 

Festivaaliviikonlopun aikana nähdään Suomen kansainvälisesti tunnetuimman graffititaiteilijan EGSin suurikokoinen maalaus, joka on tehty yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa. Viime vuosina työskentelyään veistoksiin ja lasitaiteeseen laajentanut EGS tunnetaan erityisesti tyylitellyistä maailmankartoista, joissa maantiede sulautuu hänen taiteilijanimensä kirjaimiin. Uransa EGS aloitti 1980-luvun loppupuolella Suomen ensimmäisen graffitiaallon myötä, ja hänen teoksiaan on voinut vuosien aikana nähdä yli 50 maassa.

 

Videotaiteilija Janne Aholan teos Global Dance, joka on tuotettu yhteistyössä Flow’n pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Sun Effectsin kanssa. Teos juhlistaa universaalia kieltä, joka on yhdistänyt ihmiskuntaa yhteisissä rituaaleissa ja juhlissa kautta historian. Kiertyvät ja toisiinsa sulautuvat vääristyneet varjot muodostavat installaatiossa jatkuvasti muuttuvan kuvakudoksen, joka hämärtää todellisen ja surrealistisen välistä rajaa. Tuotannossaan Ahola on keskittynyt luonnonmukaisen käsityöestetiikan ja animaation yhdistämisen installaatio- ja videotaiteen kautta, ja nämä ilmaisukeinot ovat läsnä myös Global Dancessa

 

Rakastetun dokumentaarisen valokuvaajan Jouko Lehtolan kunniaksi Flow’n  Make Your Mark Galleryssa järjestetään  Jouko Lehtolan Säätiön toteuttama myyntinäyttely. Jouko Lehtola — Legacy esittelee Lehtolan herkkiä ja läsnäolevia valokuvia, joissa Lehtolan hyväksyvä katse tuo nuorten, oman tiensä kulkijoiden ja altavastaajien identiteettiä näkyväksi. Näyttelyn yhteydessä lanseerataan myös historian ensimmäisen Jouko Lehtola -mallisto, johon kuuluu harkitusti tuotettuja t-paitoja ja huiveja sekä laadukkaita julisteita. Lisäksi esillä on valikoima Lehtolan itsensä vedostamia teoksia.

 

Festivaalilla on myös nähtävillä Lauratimantin eli Laura Lehtisen alueelle suunnittelemia töitä,  joiden Lisäksi Lehtinen kuratoi festivaalille katutaidetta esittelevän Urban Art -kokonaisuuden. Urban Artin teoksista vastaavat Akseli Aro, Graffiti ProfessorsFedja Hämäläinen, Paju Kai, Aarni Kapanen, Veera Kesänen, Piia Keto, Konsta Koivisto, Milja Komulainen, Malaika Mollel, Touko Miikkulainen, Noitakallio, Pinja Oja, Valtteri Parikka, Anna Pekkala, Kristo Saarikoski, Aino Salonen, Sanna Vakkilainen ja Sanni Wessman.

 

Tutustu Flow Festivalin taideohjelmaan täällä.